Thursday, April 30, 2015

Carbonara Ekspress tanpa guna Prego

Sebenarnya niat hati tak nak masak sebab barang dapur tak ada dan plan nak ajak Saufey lunch kat luar.. Tapi sejak2 musim GST ni aku rasa macam terkesan jugak la ekonomi rumah tangga, Fikir semula daripada buang duit makan kat luar baik la aku masak sendiri.. Geledah dapur apa bahan yang ada aku pun start google resepi! Gen Y sekang masak resepi kat Google aje. Kalau ada org tanya " Eh sedap la benda ni, Macam mana kau buat? "

Gen Y akan jawab " Oh itu resepi Google, nnt aku share link resepi tu okay! "

Haaa kerlass kan. takde dah resepi tulis atas kertas dah :p

So balik kepada cerita lunch hari ni dapat resepi Carbonara tanpa prego dari sorang blogger  Nurmimy (Terima kasih kak!)  Aku tertarik pasal aku memang tak suka prego tu.. So dari resepi dia buat jadi resepi utk 2 orang makan and adjust ikut apa yang ada kt dapur. Nin dia: 

Bahan: 
3 garlic (cincang halus)
1 holland union (cincang halus)
3/4 tin susu cair
1 cawan air masak
1/4 capsicum (potong kasar)
3 cendawan Cina (potong nipis) -->ni *Kak Ijan soh tambah 
10 ekor udang (buang kulit kecuali kulit ekor)
5 chicken ball (sebab ayam dah habis)
1 sudu besar black pepper (kalau nk pedas letak la lebih sikit)
2 sudu besar parsley flakes 
2 sudu besar tepung gandum
Olive oil
Spagetti utk 2 orang punya

Nota Kaki: Kak Ijan  ialah officemate merangkap 'kakak' saya

Cara: 
1. Amik gambar bahan2 dulu hahaha sebab nk masuk dlm blog kan. Jenuh la Gen Y kat dapur pun bwk handphone!

Ni la dia bahan2 nya. Cendawan tak nak bergambar sebab dorang tengah berendam katanya :p
2. Rebus spageti, letak sedikit garam. 
3. Panaskan periuk. Tuang olive oil utk menumis. Tumiskan garlic dulu. Lepas tu masukkan holand union tadi. 
4. Bila dah kekuningan, masukkan udang dan chicken ball. Tumis hingga agak2 dah masak
5. Masukkan tepung gandum 1 sudu demi 1 sudu dan gaul bersama barang2 dalam periuk tadi
6.Masukkan susu cair dan air masak sikit. Lepas tu masukkan cendawan cina. Biarkan sampai mendidih
7. Bila dah mendidih, masukkan black pepper & parsley flakes. 
8. Perasakan dgn garam, nak sedap letak sedikit pati ikan bilis (haha resepi mengelat) 
9. Last sekali masukkan capsicum, Kacau2 lebih kurang & tutup api..
# Resepi asal kene letak cheese tapi cheese takde, So buat tak tahu jer lah 

Yay siap!

Bila dah ready nk makan, gaulkan spagetti dengan kuah carbonara tadi.  Apa tunggu lagi marilah membaham bersama-sama :)

Siriyes sedap. Org tak pandai masak mcm aku pun boleh buat hihi

Saufey komen: "Sedap, kalau ada orang datang boleh la masak ni!:

 Yayyyy., kalau dia komen mcm ni maksudnya masakan aku  dapat  penilaian sekitar 4 bintang. Kalau 2 bintang dia akan diam aje. Kalau 1 bintang dia akan kata dia tak makan menda yang aku masak tu atau pun dia kata dia dah kenyang. Okay noted boss :)

 

2 comments:

  1. aku selalu buat carbonara begini.. lebih jimat.. nilai hebat.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. daripada makan kat luar confirm belas2 harga :)

      Delete