Ni la rupa cendawan kukur tuu |
Sampai rumah minta resepi kat kakak ipar and wow resepi dia sangat la mudahya. Tahap amatur macam kita ni pun boleh siap dalam masa 10 minit aje!
Meh tengok apa yang cepat sangat tu
Bahan:
Cendawan kukur 1 piring kecik
Sedikit Petai (optional)
3 biji bawang kecik
2 biji bawang putih
Sedikit ikan bilis
4 cili padi merah (kalau korang kuat pedas lagi tambah la kuantiti ni ye)
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar santan kotak
air sikit
garam secukup rasa
Cara-mudah-giler
1. Tumbuk kasar bawang kecik, bawang putih, cili & ikan bilis. Tumis kan
2. Masukkan cendawan kukur & serbuk kunyit dan kacau rata lebih kurang 5 minit
3. Masukkan santan pekat sehingga mendidih
4. Tambah sedikit air untuk tekstur yang lebih menarik. Masukkan petai & perasakan dengan garam. Siap!
Ni rupa dia dalam periuk |
Ok Siap sudah! |
;
Senang kan. Makan dengan nasik panas cukup dah!Ok See yaa
TaTa
No comments:
Post a Comment